Csirkés tortilla (gluténmentes,paleo)
Ez a kajcsi annyira szép, annyira ízletes és még alakbarát is, úgyhogy muszáj megosztanom veletek :)
Számunkra tökéletes vacsi, hiszen a tortilla lisztmentes és estefelé már igyekszünk minimális vagy nulla szénhidrátot bevinni.
(Megmondom őszintén, nálam ez hangulat függő is, de Dávid következetesebb ebben a kérdésben.)
Tényleg gyorsan elkészíthető és kiadós, laktató étel, mégis minimális ch tartalma van.
Hozzávalók a tortilla lepényhez:
- 2 tojás
- ½ dl víz (tisztított vizet szoktam használni főzéshez is)
- só, bors (mindig színes borsot használok és frissen őrlöm az éltelbe; egész más ízt kölcsönöz, mint a zacskós, őrölt társa)
- 10 gr tápióka keményítő (ezt használtam: https://www.dietas-termekek-webshop.hu/szafi_fitt_tapioka_liszt_tapioka_kemenyito_glutenmentes_500g_2813)
- 5 g útifű maghéj (itt olvashatsz róla, bio boltokban kapható: https://www.naturecookta.hu/utifu-maghej/)
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1 ek kókuszzsír
- 15 dkg csirkemell filé (apró kockákra vágva)
- 1 gerezd fokhagyma (összenyomva)
- só, bors, majoranna (ízlés szerint)
- zöldségek tetszés szerint, nálam most: paradicsom, jégsaláta, újhagyma, kaliforniai paprika apró darabokra vagdosva (lehet többféle színű-sárga,zöld, nekem most csak piros volt itthon), mehet bele akár kígyóubi is
- öntet: majonéz, mustár, oliva olaj (kb. fél dl)
Elkészítés:
1. ) A tortilla lepényhez a tojást, a vizet, a sót és a borsot tálba tesszük, villával elkeverjük, majd mehet bele a tápióka keményítő és az útifű maghéj is. Az egészet csomómentesre keverjük, amennyire csak lehetséges.
Egy nagy méretű, lapos tepsit kibélelünk sütőpapírral és egyenletes, vékony rétegben ráöntjük a masszát.
190 fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 15 percig.
Rugalmas, jól tekerhető lepény lesz belőle. Nekem az egyik széle kicsit megpirult, ropogós lett, ezt letörtem és elrágcsáltam :)
2.) A töltelékhez a kókuszzsíron megpirítjuk a felkockázott csirkét, hozzáadjuk a fokhagymát, sót, borsot és a fűszereket.
Az öntetet kis tálban elkészítjük. Simán csak beleöntünk oliva olajat, mustárt és majonézt (ezek mennyiségét nem mértem, de a majonéz kb 3x annyi, mint a mustár).
Az elkészült öntettel bekenjük a megsült, kihűlt tortillánkat. Erre tesszük a felaprított zöldségeket, majd mehet rá a pirított csirkénk is. Ezután szorosan feltekerjük, kettévágjuk, fóliába tekerjük és már ehetjük is :)
El tudok képzelni még egy kis fetát és/vagy olivabogyót is beledarabolva, így egy picit görögös hangulata lesz :)
Szeretettel: Andici