Reform kenyerem
Tényleg nagyon egyszerű és finom, na és persze egészséges :) Nekem nincs kenyérsütőm, de nem is szükséges, abszolút működik anélkül is.
Hozzávalók:
- 300ml langyos házi tej (lehet fele vìz, nem túl egészséges a sok tej) + 2,5 evőkanál méz + 9gr szárított élesztő, ezt hagytam szépen beindulni (vagy ha van friss, akkor a kis kockásból a fele kell) Mostanában élesztő helyett szódabikarbónát teszek bele, így nem kell tej sem, lehet csak víz és persze melegíteni sem kell (élesztőnek sajnos van egy kis puffasztó mellékhatása, persze, nem mindenki érzékeny erre).
- 500gr liszt (200 gr teljes kiőrlésű rozsliszt/durumliszt, 200 gr tönkölyliszt vagy zabpehely liszt vagy ch csökkentett liszt, 100 gr búza liszt) Mostanában el kezdtem használni magliszteket (szezám/lenmag/tökmagliszt), mert a gabonalisztek sajnos puffasztanak.
- 2-2,5 teáskanál Himalája só
- 60gr puha vaj vagy 50 gr kókusz zsír
- 1,5-2 teáskanál búzasikér (lazìtja a kenyeret, de mostanában igyekszem kerülni, sajnos ez is puffaszt)
Elkészítés:
Ha nagyon merevnek tűnik a tészta, lehet adni hozzá apránként még egy pici vizet, ez lisztfüggő, melyik hogy viselkedik összeállításkor. Összekeverni robotgéppel és ha már összeállt (kb. 5-10 perc), mehetnek bele a magok: lenmag, szezámmag, napraforgó, tökmag. Ezután a sütőt bekapcsoljuk 50 fokra és ott kelesztjük a tésztát kb. 40-50 percet, max 1 órát. (Ha élesztő nélkül készítjük, nyilván nem fog feljönni nagyon, de az ízén ez mit sem változtat :)) Ezután kinyújtjuk és összehajtjuk egy kenyér formára: miután kinyújtottuk, fentről lehajtjuk a tésztát, lenyomkodjuk, hogy egységes legyen, majd ugyanezt visszafelé is, tehát most alulról felfelé, majd a két szélét behajtjuk a kenyér alá. Fontos, hogy jól nyomkodjuk meg ezeket az illesztéseket, különben sütéskor szétválik a kenyér. A kenyeret a nagy, klasszikus fekete tepsire teszem, amibe terítek egy sütőpapírt (mivel én kb 3-4 naponta sütök, így akár egy papírt többször is felhasználok, igyekszem nem pazarolni, felesleges). Tetejét megkenjük vizes ecsettel, ettől lesz ropogós (ezt közben megismételhetjük félidőnél, de lehet többször is, sütés közben). Ezután mehet a sütőbe, kb. 170 fokon sütjük kb. 40-50 percig. A sütő aljába egy lábosba teszek vizet, ez is segíti, hogy szépen, egyenletesen süljön.
Tényleg nagyon könnyű és fini recept, leìrni bonyolultabb, mint megcsinàlni :)
Sok sikert és jó étvágyat!
Szeretettel: Andici
Photo by Andici