Fitt kenyér

Hozzávalók:

  • 250 gr zabliszt
  • 100 gr rozsliszt
  • 125 gr durum liszt
  • 1 kocka friss élesztő fele
  • 3 dl langyos víz
  • 1 teáskanál só
  • 1 ek méz
  • 1 ek kókuszolaj
  • 0,5 ek citromlé

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat összekevertem. A langyos vizet fokozatosan adagoltam hozzá (a víz mennyisége nagyban függ attól, milyen lisztet használunk; ezek elég tömör lisztek, ezért a megszokottnál több vizet vett fel). Hozzáadtam a többi alkotó elemet is (élesztőt csak morzsoltam, nem futattam fel). A keverő gépem szépen összekeverte helyettem, kb. 7-8 perc alatt szépen összeállt. Tettem bele magkeveréket is (inkább a tésztába szoktam, a tetjéről mindig leesnek). Miután összeállt, 50 fokra bekapcsoltam a sütőt és itt kb. 1 órát kelesztettem.

Majd kitettem a konyhaasztalra és még egyszer alaposan átgyúrtam, megformáztam és sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem.
Megkentem tojással a tetjét, ettől lett szép színe. Kicsit bevagdostam, sütő aljába egy kis lábosban kb. 3-4 dl vizet tettem. A sütőt 180 fokra állítottam és kb. 45 perc alatt készre sütöttem. 20 percnél átkentem még egyszer tojással.

Talán ez lett az eddigi legjobb állagú és ízű kenyerem. Most más liszteket használtam és más arányban, illetve kevesebb benne a zsiradék is. 

Szeretettel: Andici

Az alap ötlet Szafi oldaláról származik, de több ponton eltér attól:  https://ehezesmentes-karcsusag-szafival.blogspot.hu/2014/04/rozsos-kenyer.html

Photo by Andici