Házi májkrém

Az ötlet onnan jött, hogy imádjuk a májkrémet :) Számunkra fontos, hogy olyan ételeket együnk, amik jó minőségűek, táplálóak és egészségesek. Hát, a bolti májkrém a legjobb indulattal sem felel meg a fenti kritériumoknak. Ezért gondoltam, készítek magam olyat, amit nyugodt szívvel ehetünk :)

Kiváló reggelire vagy uzsira, vacsira, zöldségekkel (pl. paprika, pari, retek,jégsali) és természetesen valamilyen egészséges kenyérfélével, pl ezzel:

 https://andici.webnode.hu/receptek/sos-nasik/reform-kenyer/ 

Hozzávalók:

  • 0,5 kg csirkemáj (lehetőleg piacról, háztáji minőségben)
  • 1 nagyobb vörös/lilahagyma
  • kb. 5 evőkanál kókuszzsír/hidegen sajtolt napraforgó olaj
  • tiszta/Himalája/Parajdi só
  • majoranna
  • színes bors frissen őrölve
  • 2 evőkanál tisztított víz
  • szezonálisan: kb. 10 szál medvehagyma vagy 1 csokor petrezselyem (ha nincs medvehagyma, mehet bele 2 gerezd összenyomott fokhagyma)

Elkészítés:

A májat megmossuk és megtisztítjuk a nekünk nem tetsző részektől, kis darabokra szeleteljük. A hagymát apróra vágjuk és a zsiradékon megdinszteljük. Ezután rátesszük a feldarabolt májat és megforgatjuk párszor. Amikor a máj kezd rózsaszín lenni (kb. 5-10 perc), mehetnek rá a fűszerek: bors, majoranna (só csak a végén, különben a máj megkeményedik) + kb. 2 evőkanál tisztított víz (ásványvíz helyett tisztított vizet iszunk itthon, főzni, sütni, mindent ezzel szoktam). Kb. 10 perc után megnézünk egy kis máj darabot kettévágva, ha nem folyik vér belőle, akkor már jó. Ezután rádobjuk a felszeletelt medvehagymát vagy petrezselymet, ha van éppen otthon (érdemes, mert mindkettő különleges ízt ad neki). Picit még átforgatjuk, pár perc és kész is. Hagyjuk kihűlni, majd turmixgépben krémet készítünk belőle kb. 2 perc alatt.

Próbáljátok ki, tényleg érdemes, isteni fincsi :)

Szeretettel: Andici

Photo by Andici