Fetás medvehagymás csirkemell

Itt a  medvehagymaszezon, imádom! Számomra a tavasz hírnöke, ahogy a jácint, nárcisz és egyéb tavaszi tásaik :) Sokféle étel készíthető belőle, illetve a szokásos, klasszikus ételeink feldobhatóak vele. Én ilyenkor mindenbe teszek, amibe úgy érzem, illik, pl.:  kenyérbe, pogiba, tojáskrémbe, tojásrántottába, saliba, husikhoz.

Ez a reci ma spontán jött, gondoltam, megosztom Veletek, az én nyuszim ezt hozza Húsvét alkalmából :)

Kiindulópont: volt itthon medvehagyma, feta, csirkemell, parmezán

Na, akkor ebből alkossunk vm fincsi, gyors és egészséges kajcsit. Azt már az elején tudtam, hogy a köret jázmin rizs, párolt brokkoli és répa lesz, de a főétel nem volt meg :)

Hozzávalók:

  • 1-1,5 kg csirkemell (tepsi méretétől függően)
  • 1/4 csomag feta
  • kb. 10 szál medvehagyma
  • oliva olaj vagy kókusz zsír
  • tiszta só/Himalája só/Parajdi só: "Egy kincs Erdélyből" ( https://www.parajdiso.hu/termekek/parajdi-etkezesi-so)
  • provance-i fűszerkeverék (Lidl-ben kapható, ezeket tartalmazza: rozmaring, oregano, bazsalikom, kakukkfű, levendulaviág)
  • sajt a tetjére (nálam most parmezán)
  • köret: 1 nagy brokkoli és 2 nagyobb sárgarépa + jázmin rizs

Elkészítés:

A csirkemellet vékony szeletekre vágom, megtisztítom. Ezután sütőpapírral bélelt tepsibe teszem őket szorosan egymás mellé. Megsózom, mehet rá a provance-i fűszerkeverék. Meglocsolom finoman egy kis oliva olajjal és ráteszem a fetát (vékony szeleteket vágok és darabolva helyezem rá őket). Ezt követően a megmosott és felaprított medvehagymát rászórom a tetejére. Fóliával letakarom és 180 fokra előmelegített sütőbe teszem kb 25 percre. Közben reszelek egy kis parmezánt. 25 perc eltelte után fóliát leveszem, ráteszem a husira a reszelt sajtot és mehet vissza pirulni kb még 25 percre, ez már ízlés kérdése (én imádom a jól megpirult ételeket).

Köretként párolt jázmin rizst, brokkolit és répát készítettem. A brokkolit és répát pici hidegen sajltolt napraforgó olajon megforgattam. 1 dl vizet öntöttem rá és lefedve pároltam kb 10 percig , mert a gőzben puhul, lassú fokozaton (így valamelyest megmarad a zöldség tápértéke, sokkal inkább, mintha szétfőznénk). A fűszerezés harmonizált a fő ételemmel, só és provance-i került rá.

Sztem csodás tavaszi eledel lett belőle (ebédre tökéletes, de rizs nélkül uzsira vagy vacsira is). Próbáljátok ki még most, míg medvehagymaszezon van :)

Szeretettel: Andici

Photo by Andici